Technische specificaties

Hosting » Technische specificaties (voor nerds)

Transparantie vind ik belangrijk. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe mijn hostingservice tot wel 30% goedkoper kan zijn dan vergelijkbare aanbieders. Ik geef ook inzicht in de specificaties van mijn server én ik leg uit waar mijn verdienmodel zit.

Waarschuwing: dit artikel is best technisch en bevat veel jargon. Lees dit alleen als je alle ins en outs wil weten van de manier waarop ik je site host. Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben, stuur me dan gerust een berichtje!

Hosting in het kort: wat heb je écht nodig?

In principe raad ik al mijn klanten aan bij SiteGround te hosten. Waarom? De servers van SiteGround leveren fantastische prestaties en er zijn zelden problemen.

Maar, als je je site wil onderbrengen bij SiteGround, is dat best prijzig:

Hosten bij SiteGround is best prijzig

Zo betaal je voor het goedkoopste pakket (en dat is meestal goed genoeg) 12,99 euro per maand (aanbiedingen even niet meegenomen). Daar krijg je dan ook wel een hoop handige functies voor, waaronder dagelijkse backups, e-mailadressen en goede caching.

Wat krijg je er nog meer voor? Opslagruimte. En veel ook. Bij het goedkoopste pakket zit maar liefst 10 GB aan opslagruimte inbegrepen. Dat klinkt geweldig, want dan hoef je je nooit druk te maken dat je site ’te groot’ is. Toch?

De realiteit is dat een gemiddelde WordPress-website zo’n 1 GB aan opslagruimte nodig heeft, en gemiddeld 20.000 inodes. Inodes zijn een soort bestandentellers: als je 10.000 verschillende bestandjes op de server hebt gezet, heb je dus ook 10.000 inodes. Hieronder heb ik een screenshot geplaatst van een klant van mij. Het website-adres heb ik geanonimiseerd, de rest van de gegevens zijn allemaal écht waar. We zien dat de desbetreffende klant eigenlijk maar zo’n 10% van waarvoor hij betaald heeft, daadwerkelijk gebruikt. Dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Een gemiddelde site gebruikt zo'n 1 GB opslagruimte

Je kent nu dus een stukje super-mega-geheime insiders information: hostingproviders verdienen aan de ruimte die je niet gebruikt. Het is gebruikelijk dat dezelfde gigabyte aan drie, vier of misschien wel vijf verschillende klanten wordt verkocht.

Waarom mijn hostingservice tot wel 30% goedkoper is

Nu we weten dat je eigenlijk maar een klein deel van je ‘gehuurde’ serverruimte nodig hebt, kan ik gemakkelijker uitleggen waarom ik mijn hostingdiensten voordelig kan aanbieden. Het geheim zit hem eigenlijk in het citaat ‘Teamwork makes the dream work’.

Ik heb het grootste SiteGround-pakket, ‘GoGeek’, aangeschaft. Hierdoor heb ik toegang tot maar liefst 40 GB opslagruimte en 600.000 inodes. Deze resources deel ik met klanten die zijn aangesloten bij mijn hostingservice. Zo betaal je alleen voor wat je gebruikt, en dus niet voor loze ruimte.

Zit er een verschil in kwaliteit tussen hosten bij Stach en hosten bij SiteGround?

Nee. Je site staat op exact dezelfde servers. Sterker nog, je krijgt bij mij zelfs meer, omdat je profiteert van de extra functies die horen bij het GoGeek-pakket.

Specificaties van de server

Zoals eerder vermeld: ik heb recht op 40 GB opslagruimte en 600.000 inodes. Mijn eigen site, de vijf testsites die ik draai én nog wat andere WordPress-installaties van mij nemen in totaal ongeveer 6 GB en 150.000 inodes in beslag. In totaal blijft dus over: 34 GB opslag en 450.000 inodes.

Ik zorg altijd voor een gezonde hoeveelheid reserveruimte. Zo weet ik zeker dat je niets tekort komt en dat je site altijd blijft draaien. Naast mijn eigen sites plaats ik nog zo’n 10 andere sites op 1 GoGeek-pakket. Zo kan iedere site dus met gemak minstens twee keer zoveel resources gebruiken als een gemiddelde site. Wel zo prettig.

Hoe werkt het financieel?

Jouw voordeel is gemakkelijk te berekenen.
Bij SiteGround betaal je 12,99 euro per maand, bij mij slechts 9,00 euro per maand.
Hieruit volgt een korting van ((12,99-9,00)/12,99)*100% = 31% per maand.
Jaarlijks bespaar je zo’n 48 euro.

In bovenstaande berekening heb ik niet meegenomen dat je ook twee maanden gratis toegang tot mijn WP-netwerk krijgt. Je bespaart dus zelfs nog meer!

Het berekenen van mijn winstmarge is iets ingewikkelder.
Uiteraard doe ik een investering. Dat is 35 * 12 = 420 euro per jaar.
Ik heb dus minimaal 4 klanten, die het volle tarief van 9,00 euro per maand betalen, nodig om uit de kosten te komen.
De 6 klanten die ik dan nog ‘extra’ in het pakket kwijt kan, vormen mijn winst.
Ik maak dus maximaal 6*9*12 + 12 = 660 euro winst per GoGeek-pakket, maar dan moet het pakket wel helemaal vol zitten én moet iedere site het tarief van 9,00 euro per maand betalen.
Dat laatste gebeurt niet als je meer dan één site bij mij onderbrengt, zie de grotere pakketten.
In een – voor mij – ideale situatie is mijn winstmarge is dus ongeveer (660/420)*100% = 157%.

Voor de supernerds: in grafiekvorm ziet de winst/het verlies van jou en mij er zo uit.

In grafiekvorm ziet de winst en het verlies er zo uit

Kortom, wij beiden profiteren van een samenwerking op het gebied van hosting!

Scroll naar top