Nieuwe WP-netwerk feature: de Uptime Monitor

Nieuwe WP-netwerk feature: de Uptime Monitor

Als je site eruit ligt, ontdek je dit pas vaak uren later. Of nog erger: je krijgt een mailtje van een bezoeker die de site niet kan bekijken. Stress, stress en nog eens stress, want iedere minuut die je site uit de lucht is, loop je klanten mis. Daarom moeten problemen met de bereikbaarheid van een website altijd zo snel mogelijk geconstateerd en opgelost worden.

Vanaf vandaag hoef je nooit meer te gissen of je site offline is, dankzij het nieuwste onderdeel van mijn WP-netwerk: de Uptime Monitor. Laat je niet afleiden door het simpele design, want deze tool is echt een powerhouse!

Hoe werkt de Uptime Monitor?

De Uptime Monitor stuurt iedere vijf minuten vanaf een externe server een bericht (request) naar je website. Als dat bericht aankomt, is er niets aan de hand. Maar komt het bericht niet aan, dan neemt het programma aan dat de site offline is. Er worden vervolgens enkele automatisch checks uitgevoerd om te verifiëren of dit echt het geval is. Als de site na het uitvoeren nog steeds offline lijkt te zijn, slaat de Uptime Monitor alarm. Ik krijg dan een mailtje, zodat ik eventuele problemen direct kan oplossen.

Ik kan ervoor zorgen dat óók jij een mailtje krijgt wanneer je site offline is. Dit is echter optioneel, dus dat hoeft helemaal niet.

Kan je checken of de site in het verleden offline was?

Ja! Dat kan. Als je de Uptime-Monitor-pagina bezoekt, en je website-adres (URL) invoert, wordt een rapport ingeladen. Het rapport toont gegevens tot 90 dagen in het verleden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel procent van de tijd je site online was (meestal 100,00%). Je kunt zelfs de responstijd, dat is hoeveel tijd de request erover deed om jouw server te bereiken, controleren.

Resultaat van de Uptime Monitor voor stachredeker.nl

Hierboven zie je een voorbeeld van een rapport van de Uptime Monitor.

Wie kunnen er gebruikmaken van de Uptime Monitor?

De Uptime Monitor is een functionaliteit die ik heb uitgerold voor iedere site in mijn WP-netwerk. Sites die niet aangesloten zijn bij mijn WP-netwerk, of hebben gekozen voor een kleiner pakket, kunnen de nieuwe tool helaas niet gebruiken. Overigens: mijn WP-netwerk biedt nog talloze andere features die minstens zo interessant zijn als deze. Is je interesse gewekt en wil je meer weten? Bekijk dan deze pagina over het WP-netwerk.

De Uptime Monitor op drie verschillende schermen

Over de auteur

Foto van Stach Redeker

Stach Redeker

Stach Redeker is freelance WordPress-specialist. Hij bouwt sinds 2014 websites en webshops met WordPress. Daarnaast studeert hij Electrical Engineering aan de Universiteit Twente.

Scroll naar boven