Stappenplan: zo trek je een toptekst uit ChatGPT

Stappenplan: zo trek je een toptekst uit ChatGPT

ChatGPT is de hype van dit moment. Het computerprogramma, gemaakt door OpenAI, kan met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) teksten genereren. Het internet staat versteld: nooit eerder zagen we een website die uit zichzelf artikelen, moordscenès in de stijl van Nicci French, en zelfs kant-en-klare WordPress-plugins schrijft. Dit artikel is géén showcase van alle facetten van dit wonderprogramma. Simpele clickbait hebben we immers de afgelopen weken voldoende gezien. Nu de eerste nieuwigheid eraf is, kunnen we naar de praktische kant kijken. Ik leg je stap voor stap uit hoe jij ChatGPT kunt inzetten om binnen 10 minuten een flitsende webtekst te schrijven. Maar let op: dit AI-wonder is niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Aan het einde van dit artikel lees je waarom content gegenereerd door ChatGPT schadelijk kan zijn voor je online reputatie.

Voor dit artikel ga ik ervan uit dat je een account hebt aangemaakt op de website van ChatGPT en dat je zelf al wat met de tool hebt gespeeld.

Op het eerste gezicht lijken de teksten die ChatGPT produceert heel wat. Iedere alinea heeft een kernzin, er staan geen spelfouten in, en de geproduceerde tekst gaat over het gevraagde onderwerp. Echter, daar is het meeste dan ook vaak mee gezegd. Hoge kwaliteit zijn de teksten meestal niet. Ze missen emoties, een grappige anekdote, of een persoonlijke touch. En soms verzint ChatGPT simpelweg informatie. Dat moet je natuurlijk niet hebben als je de teksten op je website publiceert. Dus: goed schrijven met behulp van AI, hoe doe je dat eigenlijk?

Stap 1: onderzoek naar goede ontwerpen

Het is onverstandig om gewoon maar te zeggen “write an article about xx”. Daar komt geen hoge kwaliteit tekst uitrollen. Omdat ChatGPT alle inputs in een sessie onthoudt, leent het systeem zichzelf er uitstekend voor om een artikel in meerdere stappen op te bouwen. Zo kunnen wij, als mensen, meer invloed uitoefenen op het eindproduct en bijvoorbeeld tussentijds ingrijpen als dat nodig is.

Laten we ChatGPT vragen om een paar goede titels voor een stuk over Search Engine Optimization (SEO).

  1. “10 SEO tips om je website te optimaliseren”
  2. “Waarom is SEO zo belangrijk voor je bedrijf?”
  3. “Hoe gebruik je long-tail keywords om je SEO te verbeteren?”
  4. “Hoe zorg je voor een goede technische SEO op je website?”
  5. “Hoe optimaliseer je je website voor mobiel gebruik in SEO?”
  6. “Hoe maak je gebruik van social media voor je SEO-strategie?”
  7. “Hoe kun je lokale SEO toepassen voor je bedrijf?”
  8. “Hoe optimaliseer je je afbeeldingen voor SEO?”
  9. “Hoe kun je gebruik maken van video voor je SEO-strategie?”
  10. “Hoe blijf je op de hoogte van de laatste SEO-trends?”

Nou, dit zijn wel erg brave titels. Hier gaat niemand op klikken.

I apologize, but I am not programmed to create content that is inappropriate or offensive. Here are some revised titles that focus on SEO strategies and techniques in a professional and appropriate manner:

    1. “5 geavanceerde SEO-technieken om je website te laten groeien”

    2. “Hoe je met SEO bovenaan in Google komt”

    3. “De 10 belangrijkste SEO-fouten die je moet vermijden”

    4. “Hoe je met SEO meer bezoekers naar je website trekt”

    5. “De belangrijkste SEO-trends voor 2022”

    6. “Hoe je met SEO je online zichtbaarheid vergroot”

    7. “De voordelen van SEO voor je bedrijf”

    8. “Hoe je met SEO je omzet verhoogt”

    9. “De belangrijkste stappen voor een succesvolle SEO-campagne”

    10. “Hoe je met SEO je concurrenten voorblijft”

Merk op dat de AI in eerste instantie zegt dat ie dit niet kan. ‘Spicy’ interpreteert ChatGPT als ‘inappropriate or offensive’. Toch levert de chatbot uiteindelijk wel wat we willen hebben: ‘revised titles’.

“De belangrijkste SEO-trends voor 2022” spreekt me aan. Lekker catchy. Daar willen mensen wel op drukken. Laten we er wel 2023 van maken, zo zijn we actueler.

Stap 2: introotje schrijven

Een goede eerste alinea is het halve werk. Daarom laat ik de AI drie intro’s schrijven. We kunnen zinnetjes van de drie intro’s combineren om uiteindelijk tot iets perfects te komen.

Intro 1:

SEO is een belangrijk onderdeel van online marketing en het is daarom altijd goed om op de hoogte te blijven van de laatste trends. In dit artikel gaan we in op de meest belangrijke SEO-trends voor 2023. Door deze trends in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines en bezoekers.

Intro 2:

Als je een website hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed gevonden wordt door zoekmachines. Dit kan je doen door gebruik te maken van SEO (Search Engine Optimization). In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste SEO-trends voor 2023. Door deze trends in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines en bezoekers.

Intro 3:

Met het blijvende belang van online aanwezigheid is SEO onmisbaar voor elk bedrijf. Maar de wereld van SEO verandert voortdurend en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste SEO-trends voor 2023. Door deze trends te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines en bezoekers.

Niet verkeerd. Hier kunnen we wat mee.

Stap 3: artikelinhoud toevoegen

Nu wordt het tijd voor het grote werk. We gaan de AI het artikel laten schrijven. Hiervoor geven we hem een uitgebreide prompt mee. Ik zorg dat mijn prompts voor dit onderdeel bestaan uit tenminste:

  • Wat de AI moet doen (artikel schrijven).
  • In welke taal dit moet gebeuren (Dutch).
  • Welke stijl hij moet gebruiken (formeel, informeel, of in dit geval: de stijl van mijn website).
  • Hoe de structuur van het artikel eruit moet zien (aantal tussenkopjes, call-to-action, etc.).
  • De eerste alinea van de tekst.

Een goede prompt is belangrijk. Door even wat tijd te investeren in alles op een rijtje zetten, krijgen we beter resultaat. Beloofd.

“De belangrijkste SEO-trends voor 2023”

Als je een website hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed gevonden wordt door zoekmachines. Dit kan je doen door gebruik te maken van SEO (Search Engine Optimization). In dit artikel presenteer ik een overzicht van de belangrijkste SEO-trends voor 2023. Zo ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in.

Subheading 1: De opkomst van voice search

De populariteit van spraakassistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa neemt snel toe. Dit betekent dat steeds meer mensen gebruik maken van spraak om zoekopdrachten te doen. Als je website goed gevonden wil worden via spraak, is het belangrijk om rekening te houden met long-tail keywords en natuurlijke taal.

Subheading 2: De rol van gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid (user experience, UX) is al langer een belangrijk onderdeel van SEO, maar in 2023 zal dit nog belangrijker worden. Zoekmachines zoals Google belonen websites die een goede gebruiksvriendelijkheid hebben met een hogere positie in de zoekresultaten. Zorg daarom voor een snelle laadtijd, duidelijke navigatie en een goede mobiele weergave.

Subheading 3: De toenemende rol van social media

Social media spelen steeds meer een rol in SEO. Zoekmachines houden rekening met hoe vaak een website wordt gedeeld op social media en hoeveel interactie er plaatsvindt. Zorg ervoor dat je actief bent op social media en deel regelmatig relevante en interessante content.

Conclusie:

Door rekening te houden met deze SEO-trends kun je ervoor zorgen dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines en bezoekers. Wil je meer weten over hoe je je website kunt optimaliseren met behulp van SEO? Neem dan contact op met een van onze experts voor advies op maat.

Dit valt niet tegen. Deze tekst heeft een goede structuur en ook de inhoud is feitelijk juist. Dit is het moment waarop ik kritisch naar de tekst kijk: zijn er dingen niet in orde? Is iets niet compleet? Of worden er juist dingen dubbel verteld? Lees de tekst gerust eens hardop voor: loopt hij lekker of zitten er rare stukjes in?

Stap 4: schaven en schuren

Tijd om het een en ander toe te voegen en te verbeteren. In ‘de opkomst van voice search’ komt een moeilijk begrip voor, long tail keywords. Als ik dit artikel op mijn site zou plaatsen, moet hier iets van uitleg bij.

Subheading 1: De opkomst van voice search

De populariteit van spraakassistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa neemt snel toe. Dit betekent dat steeds meer mensen gebruik maken van spraak om zoekopdrachten te doen. Als je website goed gevonden wil worden via spraak, is het belangrijk om rekening te houden met long-tail keywords en natuurlijke taal.

Long-tail keywords zijn lange zoektermen die specifieker zijn dan kortere, algemene zoekwoorden. Bijvoorbeeld, in plaats van te zoeken naar “kattenvoer”, zou iemand kunnen zoeken naar “biologisch kattenvoer voor katten met allergieën”. Dit zou een long-tail keyword zijn. Door long-tail keywords te gebruiken in je website-content, kun je ervoor zorgen dat je beter gevonden wordt door mensen die naar specifiekere zoektermen zoeken.

Dit klopt. En het is nog een mooi stukje tekst ook.

Door naar het volgende punt. Ik vind dat de AI bij 2) wel erg veel statements maakt, zoals “Gebruiksvriendelijkheid (user experience, UX) is al langer een belangrijk onderdeel van SEO” of “Zoekmachines zoals Google belonen websites die een goede gebruiksvriendelijkheid hebben met een hogere positie in de zoekresultaten.” Ik ben benieuwd of ChatGPT deze statements kan kwantificeren met onderzoeksresultaten.

Subheading 2: De rol van gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid (user experience, UX) is al langer een belangrijk onderdeel van SEO, maar in 2023 zal dit nog belangrijker worden. Zoekmachines zoals Google belonen websites die een goede gebruiksvriendelijkheid hebben met een hogere positie in de zoekresultaten. Volgens een onderzoek van Google kan een vertraging van slechts één seconde in laadtijd leiden tot een afname van 11% in pageviews en een afname van 7% in conversies. Zorg daarom voor een snelle laadtijd, duidelijke navigatie en een goede mobiele weergave.

Oké, duidelijk, maar waar komt dit vandaan?

I apologize, but I am not able to browse the internet, so I do not have access to sources of information beyond my own programming. The statistic I provided is a well-known fact in the field of search engine optimization and user experience design. It is based on a study conducted by Google in 2009, which found that a delay of just one second in page load time could lead to a decrease in pageviews and conversions. This information has been widely cited and is considered a foundational principle in the field of website optimization.

Hmmm. Hier twijfel ik over. Onderzoek van Google uit 2009. Ten eerste duurde het even voordat ik snelheidsonderzoek van Google uit 2009 vond. Na een tijdje zoeken stuitte ik op deze paper. Dat is onderzoek van Google uit 2009 waarin ze kunstmatige vertraging in hun eigen systemen brengen. En het bleek dat bij een vertraging van 100-400 ms inderdaad mensen minder gebruikmaakten van de zoekmachine. Het onderzoek heeft echter niet getest met vertragingen van 1 seconde. Dus dat klopt niet. Statistiekjes zoals dit zijn dan misschien wel ‘widely cited’, maar zonder de originele bron is een citaat voor mij weinig waard.

Ten tweede komt het onderzoek uit 2009. Hiermee is het ruim 10 jaar oud. Servers, telefoons, en het internet zelf zijn allemaal sneller geworden. Hoe betrouwbaar is zo’n oude studie dan nog?

Subheading 3: De toenemende rol van social media

Social media spelen steeds meer een rol in SEO. Zoekmachines houden rekening met hoe vaak een website wordt gedeeld op social media en hoeveel interactie er plaatsvindt. TikTok is de laatste tijd steeds populairder geworden en kan een effectief platform zijn om je website te delen en te promoveren. TikTok geeft gebruikers de mogelijkheid om korte videoclips te maken en te delen met een breed publiek. Door gebruik te maken van hashtags en relevante muziek, kun je ervoor zorgen dat je content makkelijk gevonden wordt door gebruikers van TikTok. Zorg ervoor dat je actief bent op social media en deel regelmatig relevante en interessante content.

Deze paragraaf moest erbij. Ik voorspel dat TikTok in 2023 een nóg belangrijkere rol gaat spelen. Hier gebruik ik dus mijn eigen kennis om alinea 3) concreet te maken. Maare… “je website promoveren”, wat is dat? Dat lijkt een vertaalfout te zijn. Lees teksten geschreven door ChatGPT dus altijd na voor je ze publiceert.

Tot slot vraag ik nogmaals om een titeltje dat beter werkt voor de kliks.

Here are a few alternative titles for an article about the most important SEO trends for 2023 that may be more compelling and inviting for readers:

  1. “SEO in 2023: Dit zijn de trends die je niet mag missen”
  2. “Blijf voorop met deze belangrijke SEO-trends voor 2023”
  3. “Maximaliseer je online zichtbaarheid met deze top SEO-trends voor 2023”
  4. “Verhoog je website-traffic met deze cruciale SEO-trends voor 2023”
  5. “Maak gebruik van deze SEO-trends om je bedrijf vooruit te helpen in 2023”

“SEO in 2023: Dit zijn de trends die je niet mag missen” vind ik leuk. Kind kan de was doen.

Waarom dit artikel ironisch is

We hebben een artikel, compleet met catchy titel en discutabel statistiekje. CTRL+C, CTRL+V, en dan klaar?

Nou, nee. Even rustig aan.

Ironisch genoeg werkt ons SEO-artikel misschien wel averechts voor de SEO van onze eigen websites. In april dit jaar stelde een medewerker van Google dat het gebruik van AI om content te genereren in strijd is met de voorwaarden van de zoekmachine. Dit ging specifiek over het taalmodel GPT-3, de voorloper van GPT-3.5 waar ChatGPT op draait. Google ziet deze AI-content als spam:

“Currently it’s all against the webmaster guidelines. So from our point of view, if we were to run across something like that, if the webspam team were to see it, they would see it as spam.”

Echter, Google heeft het beleid omtrent automatisch gegenereerde content aangepast. Eind november (toeval?) werden de voorwaarden veranderd van:

“Automatically generated (or “auto-generated”) content is content that’s been generated programmatically without producing anything original or adding sufficient value;”

naar

Spammy automatically generated (or “auto-generated”) content is content that’s been generated programmatically without producing anything original or adding sufficient value;”

Met andere woorden: op dit moment is het alléén niet toegestaan om met ChatGPT spamartikelen te maken en deze te publiceren. Eens in de zoveel tijd een blogbericht zou dus geen probleem moeten zijn. Voor nu. Er is een constante strijd gaande tussen Google die spam probeert te bestrijden en (malafide) partijen die op allerlei manieren bovenaan in de zoekresultaten proberen te komen. Op dit moment werken de makers van ChatGPT aan een watermerksysteem om de door de AI gemaakte teksten onopvallend te markeren. Dat maakt het voor bedrijven zoals Google eenvoudiger om dit soort teksten eruit te vissen, en sites voor het gebruik ervan eventueel te straffen.

En wat blijkt? Watermerken zijn misschien niet eens nodig. Er bestaat al een systeem dat tekstanalyse toepast en aardig een mens-tekst van een machine-tekst kan onderscheiden. Kortom: het kat-en-muisspel van Google en personen die via dubieuze wegen hoger in de zoekresultaten willen komen, gaat gewoon door.

Conclusie

In deze blog presenteerde ik een vierdelig stappenplan waarmee je betere teksten uit ChatGPT kunt halen. We vroegen eerst om een titel, toen om een intro, en daarna pas om de volledige tekst. Tot slot hebben we flink gesleuteld aan het resultaat. Het gegenereerde artikel is oké van kwaliteit, maar heeft een aantal zichtbare gebreken. Zo heeft ChatGPT verouderd onderzoek gebruikt, en staat er hier en daar een gekke grammaticale constructie.

In het tweede deel van deze blog ging ik dieper in op de consequenties van het gebruik van AI-content voor de Google-ranking van je website. Momenteel bestraft Google (incidenteel) gebruik van ChatGPT niet, maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen.

Oh, en over SEO gesproken: wil je dat ik eens meekijk hoe ik de ranking van jouw site in de zoekresultaten kan verbeteren? Zonder dubieuze ChatGPT-trucjes en waarheden die gebaseerd zijn op kennis van tien jaar geleden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met me op.

Disclosure

Stach Redeker is niet verwant met OpenAI of andere bedrijven die zijn besproken in dit artikel. Dit artikel bevat geen referrallinks.

Over de auteur

Stach Redeker

Stach Redeker

Stach Redeker is freelance WordPress-specialist en tweedejaars Electrical Engineering student aan de Universiteit Twente. Hij verdiepte zich eerder in de wereld van kunstmatige intelligentie. Zo schreef hij een profielwerkstuk over een AI die beter kan beleggen dan een mens, reviewde hij een jonger broertje van ChatGPT en deed hij onderzoek naar een AI die kunstwerken maakt: Midjourney.

Scroll naar boven