U weet waar de data staan: een fietstocht langs mijn datacenter

U weet waar de data staan: een fietstocht langs mijn datacenter

Ik koester al heel lang een wens: stachredeker.nl bezoeken. Dan denk je misschien: goh Stach, tik het eens in in je adresbalk; dan kom je een heel eind. En dat klopt. Ongeveer. Ik wil fysiek mijn website bezoeken. Een computer verbindt via allerlei glasvezelkabels en routers met een server in een datacenter. Dus als ik op zoek wil naar stachredeker.nl, dan moet ik in dat datacenter zijn. Het was een zondag, mooi fietsweer én het datacenter in kwestie staat bijna in mijn achtertuin. Eén plus één plus één is drie, dus pomp die bandjes maar vast op, want het is een eindje trappen naar Hengelo.

Geen geheim, wel goed verscholen

Ik maak er geen geheim van waar mijn datacenter staat, want transparantie staat bij mij hoog in het vaandel. Het datacenter ligt overigens wel goed verscholen. De navigatie gaf ‘nog 100 meter’ aan, maar er was nog niets te zien. Ik reed inmiddels een minuut of vijf over een verlaten industrieterrein. Geen auto’s, geen mensen, geen idyllische vogeltjes.

Maar toen, opeens: een bocht naar links. Ik sloeg een doodlopende weg in. En daar, aan het einde van de doodlopende weg, naast een regionaal distributiecentrum van de Jumbo, staat in volle glorie: mijn datacenter. 

De oplettende lezer heeft het ongetwijfeld gezien: ik zeg liefkozend ‘mijn’ datacenter. Nou is het datacenter in kwestie niet echt van mij. De gemiddelde inwoner van Nederland is nog meer eigenaar van de A12 dan ik van ‘mijn’ datacenter. In werkelijkheid heb ik een contract met hostingprovider Antagonist. Zij plaatsen mijn site (en de sites van mijn klanten) op de servers van Previder. En daar sta ik nu voor de deur.

En daar is ie dan. Sure, een blok grijs beton wint misschien geen schoonheidsprijs, maar mijn hartje gaat er wel sneller van kloppen. Slechts een aantal hekken, deuren, en andere barrieres scheiden mij van ruimtes met supersnelle computers, harde schijven, en andere netwerkapparatuur. Daar is het Linux-servertje dat ik thuis draai niets bij.

Ik had geen cookies bij me, maar wat bammetjes gaan er natuurlijk altijd in. Kijk eens naar de grote hekken: een datacenter is niet alleen virtueel beveiligd (via bijvoorbeeld een firewall), maar ook fysiek (met hekken, bewakingscamera’s, etc.).

Maar wacht... we hebben er nog eentje

Hierboven zag je datacenter PDC2. Ik heb het nog even gedubbelcheckt met de mensen van Antagonist, en op de servers van PDC2 staat stachredeker.nl. Maar, Previder heeft twee datacenters. Het grootste datacenter (waarvan het onduidelijk is of deze PDC1 heet), bevindt zich in Noord-Hengelo. Daar zitten ook de meeste kantoren. En, niet onbelangrijk: systeembackups worden naar dit datacenter gemaakt. Zo zijn backups geografisch gescheiden van de productieservers.

Maar hier kwam ik helaas niet zo dichtbij. Nodig me nog een keertje uit, Previder :).

Goede vraag. Allereerst richt Previder zich niet op kleine en middelgrote websites. Alleen als jij het nieuwe Bol.com wil beginnen, is het realistisch om direct met een datacenter om tafel te gaan. Antagonist, daarentegen, is wel een partij die in zee gaat met kleinere websitehouders. Het voordeel van mijn hostingoplossing − gebaseerd op de diensten van Antagonist − is dat ik alles voor je regel. Ik installeer WordPress, beheer deze installatie, regel e-mailadressen, en zorg ervoor dat alles netjes up-to-date blijft. 

Hierdoor ontzorg ik je voor 100%. Je hebt de kwaliteit van Antagonist en Previder, met de persoonlijke aandacht en kennis van mij. Oh, en had ik je al verteld dat dit precies 0 euro extra kost? Dat hoeft overigens niet altijd zo te blijven, dus neem vandaag nog een kijkje op mijn pagina over hostingoplossingen

Een pitstop langs Antagonist

Op de terugweg kon een korte stop te Antagonist natuurlijk niet ontbreken. Ook een eervolle vermelding naar Qmicro. Van hen heb ik een jaar geleden een nauwkeurig thermometertje gekregen. En die doet het nog steeds.

En daarmee zat de fietstocht erop. Benieuwd naar hoe ik jouw website kan helpen met snelle, betrouwbare, en duurzame hosting? Bekijk dan mijn hostingoplossingen of neem vrijblijvend contact op voor een adviesgesprek.

Disclosure

Stach Redeker is een betalende klant van Antagonist en daarmee indirect klant van Previder. Stach heeft geen relatie met Thales. Stach heeft in het verleden kosteloos een nauwkeurige thermometer gekregen van Qmicro.

Over de auteur

Picture of Stach Redeker

Stach Redeker

Stach Redeker is freelance WordPress-specialist. Als hij niet op fietstocht gaat langs nerdy internetdingen, bouwt hij websites. Daarnaast studeert hij Electrical Engineering aan de Universiteit Twente.

Scroll naar boven